Początek jesieni

19 lutego 2020

Sałatka z kaszy jaglanej

Kasza jaglana jest jedną z najzdrowszych kasz, ma oryginalny smak i świetnie się komponuje z daniami słodkimi jak i słonymi. Sałatka z kaszy jaglanej to pomysł na zdrowe, sycące danie,  na kolację a nawet na obiad, czy na posiłek do pracy. Szybka w wykonaniu, smaczna i najważniejsze że zdrowa.

Składniki:

  • 100 gram kaszy jaglanej
  • 2 jajka
  • 100 gram sera żółtego
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka ananasa w syropie
  • 8 suszonych pomidorów
  • 4 liście jarmużu, lub szpinaku
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • pieprz
  • sól

czarnuszka
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo. Kaszę jaglaną opłukać kilka razy w zimnej wodzie i ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie, zostawić aby wystygła. Jarmuż dokładnie umyć, oberwać grube nerwy, a same liście drobno pokroić. Do salaterki włożyć ostudzoną kaszę, dodać jarmuż i odsączoną kukurydzę. Ananasa odsączyć od soku. Jajka obrać, pokroić w kostkę, tak samo pokroić ser, pomidory suszone i ananasa, wszystko włożyć do sałatki i wymieszać. Majonez połączyć z jogurtem, dodać pieprz, sól, czarnuszkę i wymieszać. Sałatką z kaszą jaglaną polać przygotowanym sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz