Początek jesieni

22 lutego 2020

Sałatka warstwowa z ryżem i kurczakiem

Sałatka z ryżem i kurczakiem, przygotowana na bazie smażonej piersi z kurczaka, jest doskonałym pomysłem na pyszną sycącą kolację lub posiłek do pracy. Można wykorzystać też do tej sałatki kurczaka pieczonego, lub wędzonego.


Składniki:

  • 150 gram ryżu
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • pół słoika suszonych pomidorów
  • pół słoika papryki konserwowej 
  • pół puszki brzoskwiń w syropie
  • przyprawa do gyrosa
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • tłuszcz

Wykonanie:
Ryż dokładnie wypłukać, aby pozbyć się nadmiaru skrobi, ugotować na sypko i wystudzić. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w paski, przełożyć do miseczki, posypać przyprawą do gyrosa, papryką i oregano, zostawić na 15 minut. Pierś z kurczaka usmażyć na tłuszczu i zostawić, aby wystygła. Zimy ryż podzielić na trzy części. Na dno salaterki wyłożyć jedną część ryżu, dać połowę smażonego kurczaka i pokrojone w paski suszone pomidory. Majonez połączyć z jogurtem i dokładnie wymieszać. Posmarować sosem delikatnie pierwszą warstwę sałatki. Wyłożyć ryż, pozostałą porcję smażonego kurczaka i pokrojoną odsączoną z zalewy połowę papryki, resztę ryżu i polać pozostałym sosem.Brzoskwinie odsączyć z zalewy, pokroić w dużą kostkę, wyłożyć na wierzch sałatki, a na koniec dać resztę papryki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz