Placki z jabłkami, delikatne, puszyste, posypane cukrem pudrem, lubią je nie tylko dzieci, mogą być na każdą porę dnia, śniadanie, obiad czy kolację. Robi się je bardzo szybko.
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka oleju
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 2 jabłka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia
Wykonanie:
Jajka ubić z solą i cukrem waniliowym, dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, olej, mieszać i dolewać mleko. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać do ciasta i wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz i kłaść po łyżce ciasta, robiąc małe placki. Smażyć z obu stron na nie dużym grzaniu, uważać, aby placki się nie spaliły. Placki z jabłkami posypać cukrem pudrem, podawać można dla wzbogacenia smaku i witamin z pokrojonymi owocami. Naleśniki z dżemem i sosem jeżynowym
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz