Początek jesieni

15 lutego 2020

Pierś z kurczaka z ananasem pod żółtym serem

Kotlet panierowany z piersi kurczaka, robią prawie wszyscy, ale dodatek ananasa i zapieczenie go z żółtym serem sprawi, że to proste danie zmieni się w bardziej wyszukane, nawet na uroczystości typu chrzciny, komunia czy imieniny sprawdzi się znakomicie. Połączenie delikatnego mięsa z kurczaka ze słodkim ananasem podniesie walory smakowe, zadowoli każdego.


Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • bułka tarta
  • 2 jajka
  • 1/2 puszki ananasa w syropie
  • 5-6 plasterków żółtego sera
  • tłuszcz do smażenia
  • pól łyżeczki tymianku
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Pierś z kurczaka wymyć, osuszyć, przeciąć każdą połówkę w poprzek na równe kotlety. Każdy kotlet włożyć do folii i tłuczkiem do mięsa rozbić delikatnie. Do jajek dodać sól, pieprz i tymianek i dokładnie wymieszać, włożyć kotlety z piersi kurczaka, obtoczyć je w jajku i schować do lodówki na pół godziny. Kotlety wyjąć, każdy obtoczyć w bułce tartej, rozgrzać tłuszcz na patelni i smażyć początkowo na dużym grzaniu, a potem zmniejszyć i wolno dosmażyć z każdej strony. Gdy kotlety już są prawie usmażone, na każdą porcję położyć krążek ananasa, przykryć plastrem sera i zapiec pod przykryciem do rozpuszczenia sera, trwa to tylko chwilę, zależy jak ser się topi. Podawać pierś z kurczaka  z ziemniakami i ulubioną surówką, lub ogórkiem kiszonym. W ten sposób możemy też przygotować kotlety wcześniej usmażone, które układamy w naczyniu żaroodpornym, na to dajemy ananasa i ser i wstawiamy do piekarnika. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz