Kotlet panierowany z piersi kurczaka, robią prawie wszyscy, ale dodatek ananasa i zapieczenie go z żółtym serem sprawi, że to proste danie zmieni się w bardziej wyszukane, nawet na uroczystości typu chrzciny, komunia czy imieniny sprawdzi się znakomicie. Połączenie delikatnego mięsa z kurczaka ze słodkim ananasem podniesie walory smakowe, zadowoli każdego.
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- bułka tarta
- 2 jajka
- 1/2 puszki ananasa w syropie
- 5-6 plasterków żółtego sera
- tłuszcz do smażenia
- pól łyżeczki tymianku
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Pierś z kurczaka wymyć, osuszyć, przeciąć każdą połówkę w poprzek na równe kotlety. Każdy kotlet włożyć do folii i tłuczkiem do mięsa rozbić delikatnie. Do jajek dodać sól, pieprz i tymianek i dokładnie wymieszać, włożyć kotlety z piersi kurczaka, obtoczyć je w jajku i schować do lodówki na pół godziny. Kotlety wyjąć, każdy obtoczyć w bułce tartej, rozgrzać tłuszcz na patelni i smażyć początkowo na dużym grzaniu, a potem zmniejszyć i wolno dosmażyć z każdej strony. Gdy kotlety już są prawie usmażone, na każdą porcję położyć krążek ananasa, przykryć plastrem sera i zapiec pod przykryciem do rozpuszczenia sera, trwa to tylko chwilę, zależy jak ser się topi. Podawać pierś z kurczaka z ziemniakami i ulubioną surówką, lub ogórkiem kiszonym. W ten sposób możemy też przygotować kotlety wcześniej usmażone, które układamy w naczyniu żaroodpornym, na to dajemy ananasa i ser i wstawiamy do piekarnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz