Składniki:
Farsz:
- 500 gram kiszonej kapusty
- 50 gram suszonych grzybów
- 1 cebula
- pieprz
- sól
- olej
- liść laurowy
- 2 ziela angielskie
Ciasto na pierogi:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju
- około 2 szklanki wody
- sól do gotowania pierogów
- 1 cebula do okrasy
Wykonanie:
Grzyby opłukać i namoczyć na noc. Kapustę odcisnąć, zalać wodą i dodać ziele angielskie i liść laurowy i wolno gotować. Grzyby pokroić i ugotować do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyły. Ugotowaną kapustę i grzyby odcedzić, drobno pokroić i razem wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na złoto obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, dodać kapustę z grzybami, przesmażyć wszystko razem i doprawić pieprzem i solą.
Mąkę przesiać, szklankę wody zagotować i wlać w środek mąki, wymieszać widelcem, dodać olej i sól i wyrabiać ciasto dolewając po trochu wodę. Ciasto powinno być elastyczne, odchodzić od ręki.
Zostawiamy ciasto przykryte, aby chwilę odpoczęło, następnie dzielimy na części i wałkujemy na 2 milimetry grubości, szklanką wykrawamy kółka, na środek kładziemy farsz z kapusty i grzybów i dokładnie zlepiamy. Dobrze wyrobione ciasto z odpowiednią ilością wody lepi się bez problemu. W dużym garnku gotujemy wodę z solą i na wrzącą wrzucamy pierogi. Gdy pierogi wypłyną, zmniejszamy grzanie i gotujemy jeszcze 3 minuty. Cebulę kroimy w plasterki i przesmażamy na tłuszczu, można dodać pokrojonego boczku. Pierogi z kapustą i grzybami wyjmujemy na talerz i polewamy przesmażoną na złoto cebulą.
Pysznosci Slinka leci jak sie czyta przepis Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNaprawde slinka leci jak sie czyta przepis
OdpowiedzUsuń