8 lutego 2020

Pączki jak u mamy

W karnawale nie może zabraknąć pączków. Pączki drożdżowe, nadziane marmoladą, posypane pudrem, tak jak kiedyś robiła moja mama, pyszne, mięciutkie i dobre na drugi dzień. 


Składniki:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1,3/4 szklanki mleka
  • cukier waniliowy
  • 6 żółtek
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 100 gramów masła
  • 100 gramów drożdży
  • 50 ml rumu lub łyżka spirytusu
  • szczypta soli
  • marmolada lub gęsta galaretka
  • cukier puder
  • tłuszcz do smażenia 
Wykonanie:
Mleko podgrzać. Drożdże rozkruszyć, dodać łyżeczkę cukru i zalać 1/4 szklanki mleka, dokładnie wymieszać, zostawić aby podrosły. Mąkę przesiać przez sitko. Żółtka ubić z cukrem, cukrem waniliowym i z solą. Dodać mąkę, wyrośnięte drożdże i wyrabiać ręką dolewając po trochu mleka. Masło rozpuścić i ostudzić. Pod koniec wyrabiania dodać rum, potem masło i wyrobić ciasto, aż będzie odchodziło od ręki. Miseczkę z ciastem przykryć ściereczką i postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją wielkość, rękę zwilżyć tłuszczem, nabierać ciasto, zrobić placuszek, a na środku kłaść kawałek marmolady, zlepić dokładnie i układać zlepieniem na drewnianej stolnicy posypanej mąką, lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pączki przykryć ściereczką i zostawić, aby wyrosły. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej do 165 stopni, na gorący wrzucać pączki, smażyć z dwóch stron, przekręcając je. Wyjąć na tacę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby obciekły z tłuszczu. Pączki ułożyć na talerzu i posypać cukrem pudrem. Z tej porcji wyszło 45 pączków.

2 komentarze:

  1. Pączki pycha, mięciutkie puszyste, wyrosły wyszło mi 40, robiłam kilka razy i klapa, a te pierwszy raz i mam! Dziękuje za przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo, zapraszam do innych przepisów, pozdrawiam!

      Usuń