Krupnik to tradycyjna, bardzo popularna zupa z kaszy jęczmiennej, ugotowana na wywarze mięsnym lub podróbkach, z ziemniakami i dużą ilością warzyw. Krupnik jest bardzo smaczny i sycący, ale też i zdrowy.
- 250 gram mięsa z kością u mnie często kurczak
- 2 litry wody
- 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej
- 2 marchwie
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- cebula
- liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 4-5 ziemniaków
- koperek
- zielona natka pietruszki
- pieprz
- sól
Wykonanie:
Umyte mięso zalać wodą, zagotować, zebrać szumowiny i dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować powoli. Kaszę dokładnie opłukać, aż będzie czysta woda. Cebulę opalić , tak jak do rosołu. Włoszczyznę obrać i umyć, dodać do wywaru razem z cebulą, oprócz marchewki, gotować na wolnym grzaniu 10 minut. Do wywaru dodać kaszę i startą na tarce o dużych otworach marchew. Ziemniaki obrać pokroić w kostkę, gdy kasza jest prawie miękka dodać do zupy ziemniaki. Krupnik gotować wolno, dodać sól i pieprz do smaku. Pokroić drobniutko natkę zieloną pietruszki i koperek. Gdy ziemniaki są już miękkie, dodać pokrojoną natkę z koperkiem do krupniku.
Dziękuję.Pyszny krupnik dzięki Pani ugotowałam.
OdpowiedzUsuń