4 lutego 2020

Kruche ciastka z maszynki

Ciasteczka kruche, pachnące wanilią i cytryną, moja babcia piekła je zawsze na moje urodziny, a ja piekłam je moim dzieciom często, lubimy je wszyscy.


Składniki:

  • 400 gram mąki pszennej
  • 250 gram masła
  • 100 gram cukru pudru
  • 2 jajka
  • sok z 1 cytryny
  • szczypta soli
  • 1 cukier waniliowy

Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo, wyjąć żółtka i przetrzeć je przez sitko. Mąkę przesiać, dodać sól, cukier puder i cukier waniliowy, wymieszać, dodać masło i posiekać z mąką drobniutko. Do dać żółtka i sok z cytryny i zagnieść ciasto. Ciasto owinąć w folię i schować do lodówki na godzinę. Ciasto wkładamy partiami do maszynki do mięsa, i wyciskamy przez metalową szprycę specjalną do ciastek. Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Jeśli nie mamy szprycy do ciastek, ciasto można rozwałkować i wykroić foremką. 

4 komentarze:

  1. Czy z tego ciasta można wykrawać ciastka foremkami?

    OdpowiedzUsuń
  2. A mam pytanie czemu jajka gotujemy i dodajemy gotowane żółtka ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żółtka gotowane i przetarte wzmacniają kruchość ciasta.

      Usuń