Ciasteczka kruche, pachnące wanilią i cytryną, moja babcia piekła je zawsze na moje urodziny, a ja piekłam je moim dzieciom często, lubimy je wszyscy.
- 400 gram mąki pszennej
- 250 gram masła
- 100 gram cukru pudru
- 2 jajka
- sok z 1 cytryny
- szczypta soli
- 1 cukier waniliowy
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo, wyjąć żółtka i przetrzeć je przez sitko. Mąkę przesiać, dodać sól, cukier puder i cukier waniliowy, wymieszać, dodać masło i posiekać z mąką drobniutko. Do dać żółtka i sok z cytryny i zagnieść ciasto. Ciasto owinąć w folię i schować do lodówki na godzinę. Ciasto wkładamy partiami do maszynki do mięsa, i wyciskamy przez metalową szprycę specjalną do ciastek. Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Jeśli nie mamy szprycy do ciastek, ciasto można rozwałkować i wykroić foremką.
Czy z tego ciasta można wykrawać ciastka foremkami?
OdpowiedzUsuńTak można.
UsuńA mam pytanie czemu jajka gotujemy i dodajemy gotowane żółtka ?
OdpowiedzUsuńŻółtka gotowane i przetarte wzmacniają kruchość ciasta.
Usuń