Kapuśniak z kiszonej kapusty to prosta zupa, ugotowana na żeberkach wieprzowych, z dużą ilością włoszczyzny z ziemniakami. Żeby kapuśniak był dobry, potrzebna jest dobra kiszona kapusta, najlepiej ukiszona sobie, a nie zakwaszana octem. Takiej ukiszonej sobie kapusty nie należy płukać, zawiera dużo wartościowych dla nas witamin i mikroelementów, jeżeli jest za kwaśna, wystarczy ją odcisnąć a sok wypić połączony z marchewką lub z jabłkiem.
Składniki:
- 0,5 kg żeberek wieprzowych
- 0,5 kg kapusty kiszonej
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz
- 5-6 ziemniaków
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka majeranku
- tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Mięso umyć, podzielić na mniejsze porcje, zalać wodą i zagotować. Zebrać szumowiny, dodać liście laurowe i ziele angielskie, zmniejszyć grzanie i wolno gotować. Marchew i pietruszkę obrać, umyć i dodać do zupy. Po 15 minutach dodać kapustę, można ją odcisnąć z soku, a potem gdy okaże się że jest mało kwaśna dolać soku do smaku. Teraz można doprawić kapuśniak solą i pieprzem. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Gdy mięso jest prawie miękkie ugotować ziemniaki. Miękkie ziemniaki przełożyć do zupy, dodać cukier i majeranek. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i usmażyć ją na złoto, a następnie przełożyć do kapuśniaku bez tłuszczu. Na pozostały tłuszcz wsypać mąkę i zrobić złotą zasmażkę, rozprowadzić ją wywarem i wlać do zupy.. Do kapuśniaku możemy zamiast tłuszczu wytopić pokrojony w kostkę boczek, dodać go do zupy, a wzbogaci smak kapuśniaku. Całość zagotować. Jak ukisić kapustę? Kapusta kiszona w słoikach
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz