17 lutego 2020

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Kapuśniak z kiszonej kapusty to prosta zupa, ugotowana na żeberkach wieprzowych, z dużą ilością włoszczyzny z ziemniakami. Żeby kapuśniak był dobry, potrzebna jest dobra kiszona kapusta, najlepiej ukiszona sobie, a nie zakwaszana octem. Takiej ukiszonej sobie kapusty nie należy płukać, zawiera dużo wartościowych dla nas witamin i mikroelementów, jeżeli jest za kwaśna, wystarczy ją odcisnąć a sok wypić połączony z marchewką lub z jabłkiem.


Składniki:

  • 0,5 kg żeberek wieprzowych
  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól 
  • pieprz
  • 5-6 ziemniaków
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie:
Mięso umyć, podzielić na mniejsze porcje, zalać wodą i zagotować. Zebrać szumowiny, dodać liście laurowe i ziele angielskie, zmniejszyć grzanie i wolno gotować. Marchew i pietruszkę obrać, umyć i dodać do zupy. Po 15 minutach dodać kapustę, można ją odcisnąć z soku, a potem gdy okaże się że jest mało kwaśna dolać soku do smaku. Teraz można doprawić kapuśniak solą i pieprzem. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Gdy mięso jest prawie miękkie ugotować ziemniaki. Miękkie ziemniaki przełożyć do zupy, dodać cukier i majeranek. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i usmażyć ją na złoto, a następnie przełożyć do kapuśniaku bez tłuszczu. Na pozostały tłuszcz wsypać mąkę i zrobić złotą zasmażkę,  rozprowadzić  ją wywarem i wlać do zupy.. Do kapuśniaku możemy zamiast tłuszczu wytopić pokrojony w kostkę boczek, dodać go do zupy, a wzbogaci smak kapuśniaku. Całość zagotować. Jak ukisić kapustę?  Kapusta kiszona w słoikach

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz