Jajecznica z grzybami leśnymi, świeżymi lub mrożonymi, a nawet z pieczarkami to smaczne danie na śniadanie czy kolację, a nawet na szybki obiad, gdy brak nam czasu.
- 0,25 kg grzybów
- 1 cebula
- 5 jajek
- sól
- pieprz
- tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Grzyby świeże obrać, dokładnie umyć i pokroić, najlepiej je obgotować 15 minut, tak przygotowane odcedzone grzyby można zamrozić, jeśli mamy ich więcej, lub użyć od razu do jajecznicy. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę poddusić, aby zmiękła i dodać grzyby, dusić wszystko kilka minut, ja miałam maślaki, tak że dosyć szybko były miękkie. Jajka wybić do miseczki, dodać sól i pieprz do smaku, rozmącić i wlać do grzybów, wymieszać, jak się jajka zetną, jajecznica gotowa. Grzybów nie musi się gotować, ale wtedy smażenie trwa dłużej, aż grzyby będą miękkie. Jajecznica z jarmużem
pyszne śniadanie
OdpowiedzUsuńOprócz mrożenia wolę ususzyć i zamknąć w szczelnym pojemniku… to jedyne grzyby, które mają po usłyszeniu przyjemny zapach, który oddają potrawie… pozdrawiam…😊
OdpowiedzUsuńTo prawda, też suszę maślaki, pozdrawiam!
Usuń