Ciasto Orzechowy romans, to ciasto kruche miodowe, przełożone pysznym kremem orzechowym i lekko kwaśnym musem jabłkowym, polane polewą czekoladową. Ciasto bardzo dobre, ładnie się kroi, najlepsze na drugi dzień, a romans kremu orzechowego z galaretką z jabłkami jest bardzo udany. Przepis jest długi, ale ciasto robi się szybko.
Składniki na ciasto:
- 300 gramów mąki pszennej
- 2 łyżki miodu
- 150 gramów masła
- 2 łyżki śmietany kwaśnej
- 100 gramów cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody
- 1 paczka biszkoptów okrągłych
Mąkę posiekać z masłem, dodać sodę i resztę składników, zagnieść ciasto, schować do lodówki aby odpoczęło. Podzielić ciasto na pół, upiec dwa jednakowe placki forma 20 cm x 35 cm, w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
Krem orzechowy:
- 150 gramów mielonych orzechów włoskich
- 3/4 szklanki słodkiej śmietany 30%
- 300 gramów masła
- 2 jaja
- szklanka cukru kryształu
Wykonanie:
Śmietanę podgrzać do zagotowania, ale nie gotować, dodać orzechy, cukier i jajka, dobrze wymieszać i zostawić do wystudzenia. Masło utrzeć dokładnie, dodawać porcjami zimną masę orzechową i utrzeć.
Masa jabłkowa:- 1 kg jabłek
- 1 szklanka cukru
- 2 galaretka
Jabłka zetrzeć na tarce o dużych otworach, dodać cukier i przesmażyć, do gotujących dodać galaretki w proszku czerwone, dokładnie wymieszać.
Wykonanie ciasta:
Na jeden placek ciasta miodowego położyć gorącą masę jabłkową, a na nią ułożyć biszkopty. Jak masa wystygnie, posmarować ciasto masą orzechową i przykryć pozostałym ciastem. Polać polewą czekoladową i posypać orzechami.
Polewa czekoladowa:- 1/4 kostki masła
- 4 czubate łyżeczki cukru
- 3 łyżeczki wody
- 1 czubata łyżka kakao
Składniki polewy podgrzać mieszając do połączenia składników i polać ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz