Ciasto Kokosowy cud, to mięciutkie miodowe ciasto przełożone kokosowym kremem i pokrojonymi brzoskwiniami, polane lukrem, a na wierzchu ozdobione pokrojoną galaretką brzoskwiniową. Połączenie dwóch smaków: słodkiego i kwaśnego sprawia, że ciasto jest smaczne i orzeźwiające.
- 150 gram masła
- 300 gram mąki
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki śmietany kwaśnej
- 100 gram cukru
- 1 jajko
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
Wykonanie:
Mąkę przesiać, połączyć z sodą i posiekać z masłem. Dodać miód, cukier, śmietanę i jajko i zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na dwie równe części i upiec w formie wyłożonej papierem do pieczenia, każą część oddzielnie w temperaturze 175 stopi przez 20 minut. Forma 30 x 20 cm.
Krem:- 400 ml kwaśnej gęstej śmietany
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 200 gram wiórków kokosowych
Śmietanę lekko zmiksować z cukrem pudrem ( można ręcznie wymieszać), dodać wiórki kokosowe.
Wykonanie:
Galaretkę wymieszać w 1,5 szklance wrzącej wody, zostawić aby stężała. Zimne ciasto przełożyć połową kremu, na krem kokosowy ułożyć pokrojone w cząstki brzoskwinie i ułożyć resztą kremu. Całość przykryć pozostałym ciastem.
Lukier:- 3 łyżki śmietany kwaśnej
- cukier puder
Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem, dodając cukru tyle, aby lukier był nie za rzadki.
Ciasto polać lukrem, galaretkę pokroić w kostkę i rozłożyć na cieście, całość posypać wiórkami kokosowymi. Zobacz Ciasto Kaprys
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz