Ciasto kaprys, bardzo dobre połączenie musu jabłkowego z masą serową i delikatną masą kokosową, a wszystko to na kruchym spodzie. Ciasto na każdą okazję, ładnie wygląda, dobrze smakuje i szybko się robi.
- 300 gram mąki pszennej
- 100 gram masła
- 100 gram cukru
- 1 łyżka smalcu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka zimnej wody
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia, a następnie posiekać z masłem i smalcem. Do masy dodać jajko i żółtka, wodę i zagnieść ciasto.
Masa jabłkowa:- 1 kg jabłek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 budyń brzoskwiniowy
Jabłka obrać, drobno pokroić i przesmażyć z cukrem. Do zimnych jabłek dodać proszek budyniowy i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Ja połączyłam jabłka z dynią pół na pół.
Masa serowa:- 1 kg sera
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 4 żółtka
- 2 jajka
- cukier waniliowy
- 1 budyń śmietankowy
Ser zmielić. Jajka i żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać po trochu ser , mleko, olej i na koniec budyń.
Masa kokosowa:
- 6 białek( 2 od ciasta i 4 od sera)
- 3/4 szklanki cukru
- 100 gram wiórków kokosowych
Białko ubić, dodawać po trochu cukier, na koniec masę delikatnie wymieszać z wiórkami kokosowymi.
Wykonanie ciasta:
Ciasto kruche włożyć do formy 25 x 30 cm, na ciasto wyłożyć mus jabłkowy, wyrównać i wylać masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego 180 stopni na godzinę. pod koniec pieczenia wylać na ciasto ubitą masę kokosową i zapiec delikatnie, aby masa się ścięła i lekko przyrumieniła. Zostawić na chwilę w piekarniku. Zobacz Ciasto Kokosowy Cud
Witam. Ile trzeba dać proszku do pieczenia?
OdpowiedzUsuń1 łyżeczkę od herbaty, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńSpotykam w przepisach budyń brzoskwiniowy ale w mojej miejscowości go nie widziałam, może być waniliowy? Czy ten ser nie jest za rzadkii nie przeleje się pod mus z jabłek?
OdpowiedzUsuńSer nie jest za rzadki, bo to twaróg który trzeba zmielić. Budyń może być waniliowy, lub inny, ale raczej o kolorze żółtym. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńTo mleko jest składnikach ale potem w przepisie już nie tez je dajemy do sera?
OdpowiedzUsuńTak do masy serowej dodajemy mleko
UsuńMożna zamiast jabłek dać truskawki?
OdpowiedzUsuńNie wiem, robiłam z jabłkami, truskawki mają dużo wody, mogą być za rzadkie.
Usuńw wykonaniu masy serowej jest dokładnie opisane.Trzeba uważnie czytać.
OdpowiedzUsuń