Drożdżowe bułeczki, a w środku budyń waniliowy, to smaczny dodatek do kawy czy herbaty, ale też mogą być na drugie śniadanie do szkoły dla dzieci.
- 0,5 kg mąki pszennej
- 50 gram drożdży
- 50 gram masła
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 5 czubate łyżki cukru
- 1 budyń waniliowy na 3/4 litra mleka
- 3/4 l mleka
- cukier do budyniu
- 1 jajko do posmarowania bułeczek
Mleko lekko podgrzewamy. Do drożdży dodajemy pół łyżeczki cukru, łyżeczkę mąki i mleko, mieszamy zostawiamy, aby podrosły. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, jajko i żółtko ubite z cukrem i cukrem waniliowym, wyrabiamy do połączenia składników, po trochu dolewamy mleko, a na koniec wlewamy rozpuszczone, ale nie gorące masło, wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Budyń ugotować według przepisu z cukrem i ostudzić. Jak wyrośnie ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką, dzielimy na 3 części. Każdą część rozwałkować na prostokąt, posmarować 1/3 budyniu i zwinąć w roladę, a potem pociąć na paski 3-4 cm. Powstaną nam bułeczki, które układamy w formie, przykrywamy ściereczką i zostawiamy jeszcze, aby podrosły. Gdy bułki podrosną smarujemy je rozmąconym jajkiem. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy bułeczki około 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz