Bułeczki maślane, z ciasta drożdżowego, z dodatkiem masła, smaczne same bez niczego, ale posmarowane masłem i z kubkiem mleka, czy kakao są przepyszne na śniadanie czy kolację. Robi się się je szybko, a ciasto dosyć łatwo się wyrabia, a posiadaczki miksera planetarnego mają ułatwione zadanie, wystarczy wszystko włożyć do misy, a mikser wyrobi ciasto za nas.
- 4 szklanki mąki pszennej
- 50 gram drożdży
- 2 jajka
- 6 czubatych łyżek cukru
- 1 szklanka mleka
- 4 łyżki masła
- szczypta soli
- Kruszonka:
- łyżka masła
- łyżka cukru
- 1,5 łyżki mąki
Wykonanie:
Mleko lekko podgrzewamy.Do drożdży dodajemy pół łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i mleka, mieszamy zostawiamy, aby podrosły. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, jajka ubite z cukrem, wyrabiamy do połączenia składników, na koniec wlewamy rozpuszczone, ale nie gorące masło, wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Jak wyrośnie cisto, robimy bułeczki. Ręce zwilżyć tłuszczem, nabierać ciasto i robić okrągłe bułeczki, nie za duże, bo będą jeszcze rosły. Zostawiamy pod przykryciem niech dobrze wyrosną. Z podanych składników robimy kruszonkę. Wyrośnięte bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem, posypać kruszonką, lub zostawić posmarowane, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec 20-25 minut do zrumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz