Prosty deser, czyli budyń waniliowy, z brzoskwiniami, galaretką brzoskwiniową i wisienką, najszybszy deser, na co dzień i od święta, tak samo smakuje latem jak i zimą.
- 1 budyń waniliowy na 3/4 l mleka
- 3/4 l mleka
- 3 łyżki cukru
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- 3 brzoskwinie w syropie
- wiśnie do dekoracji
Wykonanie:
Galaretkę rozpuścić w 1 1/2 szklanki wrzącej wody, dokładnie wymieszać i zostawić do stężenia. Brzoskwinie odsączyć z syropu i pokroić w cząstki. Ugotować budyń według przepisu. Do czterech pucharków włożyć 3 kawałki brzoskwini, wlać gorący budyń, resztę brzoskwiń ułożyć na wierzchu lekko wciskając w budyń. Galaretkę pokroić w dużą kostkę, ułożyć na wierzchu budyniu, a na środek wiśnie, lub inne owoce, mogą być też rodzynki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz