Barszcz biały zakwaszany kwasem z ogórków kiszonych, tak robiła go moja babcia, ugotowany na wywarze mięsnym, z warzywami i śmietaną, doprawiony majerankiem, bardzo smaczny i zdrowy, może być z ziemniakami lub tak jak ja robię z kluskami z tartych ziemniaków.
- 250 gram mięsa z kością
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 3 łyżki śmietany 30%
- 1 łyżka mąki
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- pieprz
- sól
Wykonanie:
Mięso dokładnie umyć, zalać zimną wodą i zagotować. Zebrać powstałe szumowiny, zmniejszyć grzanie i dodać liście laurowe i ziele angielskie. Obrać włoszczyznę, umyć i dodać do barszczu jak mięso jest wpół miękkie. Dodać czosnek i opaloną cebulę. Gdy mięso i warzywa są ugotowane dolać do zupy kwaśną wodę z ogórków kiszonych, najlepiej takich, które sami ukisiliśmy. Kwasu z ogórków dodać do smaku, jedni lubią kwaśniejszy barszcz, inni łagodniejszy. Na koniec osolić do smaku, dodać pieprz i majeranek. Mąkę rozmieszać z odrobiną wody i zaprawić zupę. Na koniec dodać śmietanę. Ja do tej zupy robię kluski ziemniaczane, barszcz jest wtedy bardzo sycący, ale niektórzy jedzą go z makaronem. Kluski z tartych ziemniaków
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz