Bananowe oczko to ciasto, które nie wymaga pieczenia, robi się je bardzo szybko, a smakuje wybornie. Poświęcając kilka minut na przygotowanie, mamy pyszny dodatek do kawy.
Składniki:
- 200 gram ciastek biszkoptów lub herbatników, albo mieszanych
- 100 gram orzechów włoskich
- 100 gram czekolady mlecznej
- 100 gram masła
- 1 banan
- 1 łyżka rumu, ale nie koniecznie
- wiórki kokosowe
Wykonanie:
Orzechy włoskie posiekać, lub zmielić, a herbatniki drobno pokruszyć, lub też zmielić. Na patelnię włożyć masło, dodać pokruszoną czekoladę, mieszając podgrzewać do rozpuszczenia i połączenia składników w jednolitą masę. W misce zmieszać orzechy z ciastkami, dodać ciepłą masę, rum, (ale to wersja dla dorosłych) i wymieszać dokładnie. Na kawałku folii aluminiowej rozłożyć prostokąt długości banana, po środku położyć obrany banan i podnieść krawędzie folii do góry, tworząc trójkąt, zawinąć folię i schować do lodówki na dwie godziny, Gdy ciasto stężeje posypać po wierzchu wiórkami kokosowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz