Mielonka w słoikach to taka domowa konserwa z mięsa mielonego, doprawiona pieprzem, solą , majerankiem i czosnkiem. Idealna na kanapki, bardzo smaczna i można zrobić jej więcej, kiedy przyjdzie nam ochota, możemy otworzyć słoik.
Składniki:- 2 kg mięsa wieprzowego chudego z łopatki, biodrówki
- 0,5 kg podgardla lub boczku
- 50 gramów soli peklowej lub zwykłej soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 3/4 szklanki przegotowanej zimnej wody
- 5 słoików półlitrowych
Wykonanie:
Mięso pokroić na mniejsze kawałki, dodać sól, sól peklowa dodatkowo konserwuje mięso i nadaje mu różowy kolor, ale możemy dodać sól kamienną, najlepiej , wymieszać i zostawić na 12 godzin, najlepiej zrobić to wieczorem. Mięso zmielić przez maszynkę do mięsa. Dodać przetarty czosnek, pieprz i majeranek i wyrabiać ręką, dolewając po trochu wody. Słoiki dokładnie wymyć, wyparzyć wrzątkiem, wytrzeć do sucha to samo zrobić z nakrętkami. Mięso nałożyć do słoików 3 cm poniżej brzegu, upychając, tak aby pozbyć się nadmiaru powietrza, na koniec popukać ręką w dno słoika, następnie zakręcić. Na dno garnka włożyć ściereczkę, wstawić słoiki i zalać wodą do 3/4 wysokości słoika. Zagotować, zmniejszyć grzanie i wolniutko gotować 1,5 godziny, zostawić w garnku do wystudzenia. Na drugi dzień ponownie zagotować i wolno gotować 1 godzinę. Na trzeci dzień powtórzyć gotowanie, ale gotować już tylko 40 minut. Sprawdzić czy wszystkie słoiki się zamknęły, tzn. czy nakrętki są wciągnięte, a nie wypukłe.