Początek jesieni

2 stycznia 2020

Zupa z jarmużu

Jarmuż jest bardzo zdrowy i smaczny, dziś wykorzystamy go do ugotowania zupy. Zupa z jarmużu jest bardzo delikatna, szybka do przygotowania, ugotowana bez mięsa, ale można zrobić na wywarze z kurczaka.


Składniki:

  • jarmuż
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 kg ziemniaków
  • jajka ( 1 jajko na osobę)
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Marchew, pietruszkę i seler obrać, umyć zalać 6 szklankami wody i zagotować, zmniejszyć grzanie. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę i po 10 minutach dodać do wywaru, osolić do smaku. Jarmuż oberwać z grubszych łodyg, dokładnie wymyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulkę i przesmażyć, dodać jarmuż i smażyć, aż zmniejszy się ilość jarmużu, dodać przeciśnięty czosnek. Całość dodać do zupy. Ugotować jajka na twardo, po jednym na osobę. Gdy ziemniaki są już miękkie, zaprawić zupę mąką rozmieszaną ze śmietaną, zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupa z jarmużu jest bardzo delikatna, można dodać soku z cytryny, lub kilka listków szczawiu, jeśli wolimy ostrzejszą. Zupę  z jarmużu podajemy z  dodatkiem przekrojonego na pół jajka. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz