Początek jesieni

9 stycznia 2020

Zupa pomidorowa ze śmietaną

Zupa pomidorowa bardzo często gości na naszym stole, gotowana na wywarze mięsnym z włoszczyzną, ze świeżymi pomidorami, zaprawiona śmietaną, podana z makaronem z własnej roboty.

.
Składniki:

  • 2 udka z kurczaka, lub żeberka
  • 0,5 kg pomidorów
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • lubczyk świeży lub suszony
  • zielona pietruszka, seler, koperek
  • sól
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • liść laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • kilka ziarenek pieprzu
  • śmietana 30%
  • 1 łyżka mąki 

Wykonanie:
Mięso opłukać, zalać wodą i zagotować, zebrać szumowiny, dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól i wolno gotować. Włoszczyznę obrać wymyć dodać do zupy. Pomidory wymyć pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać masło, dodać pomidory, cebulę pokrojoną w kostkę, cukier i dusić, aż będą miękkie, przetrzeć i dodać do zupy. Zagotować, jak mięso miękkie zaprawić zupę, dodać lubczyk. Mąkę rozmieszać w śmietanie, podprawić zupę, mieszając zagotować, doprawić solą do smaku. Natkę pietruszki i koperek wymyć, drobno pokroić i dodać do zupy pomidorowej. Zupę pomidorową podawać z makaronem, ryżem na sypko lub jak ziemniakami. Smacznego!  Makaron domowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz