Zupa pomidorowa bardzo często gości na naszym stole, gotowana na wywarze mięsnym z włoszczyzną, ze świeżymi pomidorami, zaprawiona śmietaną, podana z makaronem z własnej roboty.
.
Składniki:- 2 udka z kurczaka, lub żeberka
- 0,5 kg pomidorów
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- lubczyk świeży lub suszony
- zielona pietruszka, seler, koperek
- sól
- 1/2 łyżeczki cukru
- liść laurowy
- 3 ziela angielskie
- kilka ziarenek pieprzu
- śmietana 30%
- 1 łyżka mąki
Wykonanie:
Mięso opłukać, zalać wodą i zagotować, zebrać szumowiny, dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól i wolno gotować. Włoszczyznę obrać wymyć dodać do zupy. Pomidory wymyć pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać masło, dodać pomidory, cebulę pokrojoną w kostkę, cukier i dusić, aż będą miękkie, przetrzeć i dodać do zupy. Zagotować, jak mięso miękkie zaprawić zupę, dodać lubczyk. Mąkę rozmieszać w śmietanie, podprawić zupę, mieszając zagotować, doprawić solą do smaku. Natkę pietruszki i koperek wymyć, drobno pokroić i dodać do zupy pomidorowej. Zupę pomidorową podawać z makaronem, ryżem na sypko lub jak ziemniakami. Smacznego! Makaron domowy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz