Początek jesieni

11 stycznia 2020

Surówka z pora z jabłkiem

Surówka z pora z jabłkiem, bardzo prosta i szybka, posypana orzechami włoskimi, to zdrowy i smaczny, dodatek do mięsa smażonego, kurczaka lub ryby.



Składniki:

  • 1 duży por
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól

Wykonanie:
Orzechy pokroić i uprażyć na suchej patelni. Białą część pora umyć dokładnie, pokroić w półplasterki, posolić i zostawić na pół godziny, aby por zmiękł. Jabłka obrać zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, por wycisnąć z soli dokładnie i dodać do jabłek. Dwie łyżki soku z cytryny wymieszać z miodem i zalać surówkę z pora i jabłek, wymieszać i zostawić na 10-15 minut, aby smaki się połączyły. Na koniec surówkę posypać orzechami włoskimi. Smacznego!  Surówka z selera

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz