Surówka z pora z jabłkiem, bardzo prosta i szybka, posypana orzechami włoskimi, to zdrowy i smaczny, dodatek do mięsa smażonego, kurczaka lub ryby.
- 1 duży por
- 2 jabłka
- 2 łyżki orzechów włoskich
- sok z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- sól
Wykonanie:
Orzechy pokroić i uprażyć na suchej patelni. Białą część pora umyć dokładnie, pokroić w półplasterki, posolić i zostawić na pół godziny, aby por zmiękł. Jabłka obrać zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, por wycisnąć z soli dokładnie i dodać do jabłek. Dwie łyżki soku z cytryny wymieszać z miodem i zalać surówkę z pora i jabłek, wymieszać i zostawić na 10-15 minut, aby smaki się połączyły. Na koniec surówkę posypać orzechami włoskimi. Smacznego! Surówka z selera
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz