Początek jesieni

4 stycznia 2020

Sernik Domek

Sernik Domek to ciasto bez pieczenia, robione od lat w naszym domu, bardzo szybkie i smaczne, ulubione ciasto moich dzieci.


Składniki:

  • 0,5 kg sera twarogowego
  • 0.5 kostki masła
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 4 paczki herbatników (dokładnie 35 sztuk)
  • Polewa:
  • 1/4 kostki margaryny
  • 3 czubate łyżeczki cukru
  • 3 łyżeczki wody
  • 1 łyżka kakao 

Wykonanie:
Kto posiada malakser lub blender, wykonanie jest wtedy bardzo proste: wszystkie składniki oprócz herbatników wkładamy do malaksera, włączamy i po chwili masa serowa jest gotowa. Jeśli robimy bez malaksera, ser należy zmielić przez maszynkę do mięsa, a cukier lepiej puder, wymieszać dokładnie z żółtkami, dodać masło dobrze zmiksować i dodać zmielony ser, cukier waniliowy. Masa serowa jest gotowa. Złożenie domku najlepiej wykonać na kawałku tektury lub na  deseczce, wyłożyć ją papierem do pieczenia. Ułożyć herbatniki: 4 na szerokość i 5 na długość czyli 20 herbatników, wyłożyć na to połowę masy serowej. następnie ułożyć herbatniki na szerokości 3 zaczynając od połowy pierwszego herbatnika z pierwszej warstwy, i kończąc na połowie czwartego herbatnika, przez całą długość, czyli 15 herbatników. Wyłożyć na herbatniki resztę masy serowej i przy pomocy deseczki podłożonej pod papier z pierwszą warstwą herbatników, zamknąć domek z jednej strony, tworząc połowę dachu, to samo zrobić z drugą stroną, zamknąć do środka tworząc dach domku. Masę serową, można podzielić na pół, i do jednej części dodać łyżkę kakao, wtedy domek jest dwukolorowy. Polewa: wszystkie składniki podgrzać mieszając, do połączenia składników. Domek polać polewą, można posypać wiórkami kokosowymi, lub orzechami.


3 komentarze: