Często się zdarza, że w lodówce mamy resztki jedzenia, jakieś warzywa, mięso czy wędliną. Szkoda, żeby się zmarnowało np. pół kapusty pekińskiej, albo pieczona pierś z obiadu. Tak powstała sałatka resztkowa, ale tak nam posmakowała, że często ją robimy.
Składniki:
- pieczona pierś z kaczki
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 6 suszonych pomidorów
- 3 konserwowe ogórki
- 3 kawałki papryki konserwowej
- 1 małe jabłko
- 1 marchewka gotowana(z rosołu)
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1 łyżka oleju od pomidorów
Wykonanie:
Kapustę umyć, drobno pokroić i odrobinę posolić. Pomidory suszone pokroić w paseczki, a ogórki, marchewkę, paprykę i jabłko w kosteczkę. Pierś z kaczki bez skóry pokroić w kostkę, przełożyć do salaterki dodać resztę warzyw pokrojonych, posypać oregano, polać olejem i wymieszać. doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę resztkową wstawić do lodówki, aby smaki się połączyły. Smaczne i proste danie na kolacje gotowe. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz