3 stycznia 2020

Pyzy z serem

Pyzy z serem to danie z domu mojego męża, spróbowaliśmy i robię je często.


Składniki:
Farsz:
  • 1- 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1-2 łyżki śmietany
  • 30 dkg sera półtłustego

 Ciasto na pyzy:

  • 40 dkg ugotowanych zimnych ziemniaków
  • 1,20 kg obranych ziemniaków
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • mąka pszenna
  • Do polania:
  • Kwaśna śmietana 12%
  • cukier

Wykonanie:
Ser utrzeć widelcem z cukrem i cukrem waniliowym, dodać śmietany, ale to zależy czy ser jest suchy, jeśli ser jest wilgotny można zrobić bez śmietany. 
Ziemniaki obrane i umyte zetrzeć na tarce o drobnych otworach, przecisnąć przez gazę, sok odlać, a krochmal, który został na dnie dodać do ziemniaków. Ziemniaki gotowane zmielić, dodać do utartych, dosypać mąkę ziemniaczaną i wymieszać, jeśli ciasto za rzadkie można dosypać mąki pszennej, ja nie dosypywałam. Z ciasta robić okrągłe pyzy,( rękę maczać w mące) nadziewać serem, dosyć duże muszą być, wielkości małych pączków. Z porcji tej wyszło 12 pyz. Zagotować w dużym garnku wodę, osolić i wrzucać na wrzątek pyzy, jak wypłyną zmniejszyć grzanie i gotować 10 minut. Wyjąć na talerz, polać śmietaną i posypać cukrem. Smacznego! Pyzy smaczne też są odsmażane. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz