Składniki:
Farsz:
- 1- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1-2 łyżki śmietany
- 30 dkg sera półtłustego
Ciasto na pyzy:
- 40 dkg ugotowanych zimnych ziemniaków
- 1,20 kg obranych ziemniaków
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- mąka pszenna
- Do polania:
- Kwaśna śmietana 12%
- cukier
Wykonanie:
Ser utrzeć widelcem z cukrem i cukrem waniliowym, dodać śmietany, ale to zależy czy ser jest suchy, jeśli ser jest wilgotny można zrobić bez śmietany.
Ziemniaki obrane i umyte zetrzeć na tarce o drobnych otworach, przecisnąć przez gazę, sok odlać, a krochmal, który został na dnie dodać do ziemniaków. Ziemniaki gotowane zmielić, dodać do utartych, dosypać mąkę ziemniaczaną i wymieszać, jeśli ciasto za rzadkie można dosypać mąki pszennej, ja nie dosypywałam. Z ciasta robić okrągłe pyzy,( rękę maczać w mące) nadziewać serem, dosyć duże muszą być, wielkości małych pączków. Z porcji tej wyszło 12 pyz. Zagotować w dużym garnku wodę, osolić i wrzucać na wrzątek pyzy, jak wypłyną zmniejszyć grzanie i gotować 10 minut. Wyjąć na talerz, polać śmietaną i posypać cukrem. Smacznego! Pyzy smaczne też są odsmażane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz