Początek jesieni

23 stycznia 2020

Naleśniki z dżemem i sosem jeżynowym

Naleśniki ulubione danie dzieci, cienkie, mięciutkie, z różnym nadzieniem, na słono, na słodko zawsze smakują, szybkie w przygotowaniu i szybko znikają.


Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka rozpuszczonego masła
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia
  • dżem morelowy

Sos jeżynowy:
200 gram świeżych jeżyn lub malin
Wykonanie:
Jeżyny na sos opłukać, włożyć do garnuszka, podgrzać cały czas mieszając, zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno dusić minutę. Całość przetrzeć przez sitko, pozbędziemy się wtedy pestek, a sos będzie aksamitny, można odrobinę posłodzić, ale naleśniki z dżemem są słodkie, tak że sos bez cukru zrównoważy smaki,
Jajka ubić z cukrem i solą, dodać mąkę, mleko, wodę, rozpuszczone masło, dokładnie ubić. Patelnię rozgrzać, dać odrobinę tłuszczu, wlewać łyżką cienką warstwę ciasta, poruszając patelnią rozprowadzić po całym dnie, smażyć z każdej strony.Wyłożyć na talerz, posmarować ulubionym dżemem, tu dżem morelowy, polać sosem jeżynowym. Z porcji tej wyszło 14 naleśników.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz