Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka rozpuszczonego masła
- szczypta soli
- tłuszcz do smażenia
- dżem morelowy
Sos jeżynowy:
200 gram świeżych jeżyn lub malin
Wykonanie:
Jeżyny na sos opłukać, włożyć do garnuszka, podgrzać cały czas mieszając, zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno dusić minutę. Całość przetrzeć przez sitko, pozbędziemy się wtedy pestek, a sos będzie aksamitny, można odrobinę posłodzić, ale naleśniki z dżemem są słodkie, tak że sos bez cukru zrównoważy smaki,
Jajka ubić z cukrem i solą, dodać mąkę, mleko, wodę, rozpuszczone masło, dokładnie ubić. Patelnię rozgrzać, dać odrobinę tłuszczu, wlewać łyżką cienką warstwę ciasta, poruszając patelnią rozprowadzić po całym dnie, smażyć z każdej strony.Wyłożyć na talerz, posmarować ulubionym dżemem, tu dżem morelowy, polać sosem jeżynowym. Z porcji tej wyszło 14 naleśników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz