Składniki:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 400 gram śmietany 30%
- 1/2 szklanki wody
Wykonanie:
Zagotować wodę z 1/2 szklanki cukru. Śmietanę na chwilę wstawić do zamrażalnika, wtedy szybciej nam się ubije. Żółtka oddzielić od białek, ubić z pozostałym cukrem, gdy żółtka połączą się dobrze z cukrem, dolewać po troszku gorący syrop i cały czas ubijać, uważać, żeby nie wlać za dużo syropu na raz, bo żółtka mogą się zsiąść. W drugim naczyniu ubić na sztywno śmietanę. Do większej salaterki wlać białko i ubić na sztywno. Teraz delikatnie najlepiej mątewką połączyć z białkiem ubitą śmietanę i ubite żółtka, żeby piana nie opadła. Przełożyć do 2 pojemników litrowych, wstawić do zamrażalnika. Lody można rozdzielić na porcje i zrobić smakowe: dodać kakao, drugą porcję zrobić ze zmiksowanymi owocami, a nawet połączyć ze zmielonymi orzechami. Smaczny deser nie tylko na upały. Smacznego!
Super 💙💚♥️
OdpowiedzUsuńPycha! Dodalam smietanke 36% w ilosci 300gr, bo nie bylo 30%. Polecam i dziekuje za przepis :-)
OdpowiedzUsuńSmacznego, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń