Leczo smaczne danie z papryki słodkiej, cukinii, cebuli, z pomidorami i kiełbasą, pochodzące z Węgier, ale na dobre u nas zagościło.
Składniki:
- 0,5 kg cebuli
- 3 papryki
- 1 cukinia
- 0,5 kg pomidorów
- 0,5 kg kiełbasy
- 1 łyżka ketchupu
- 1/2 jabłka
- zielona natka pietruszki
- tłuszcz do smażenia
- pieprz
- sól
- papryka
Wykonanie:
Cebulę obrać, pokroić w piórka, a paprykę umyć, wydrążyć i pokroić w paseczki. Cukinię obrać jeśli trzeba i pokroić w kostkę, a pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i też pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć cebulę i dusić na niedużym grzaniu, aż zmięknie, wtedy dodać paprykę. Pod koniec duszenia dodać cukinię, jak zmięknie włożyć pomidory. Dusić leczo na wolnym grzaniu chwilę. Kiełbasę pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu i dodać do lecza, doprawić solą, pieprzem, ketchupem. Jabłko zetrzeć na tarce, dodać i zagotować. Natkę pietruszki posiekać drobno i dodać na koniec. Leczo podawać z chlebem lub z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz