Początek jesieni

21 stycznia 2020

Kurczak z patelni z rozmarynem

Kurczak z patelni z rozmarynem, to szybkie danie obiadowe na co dzień i od święta. Kurczak jest soczysty, pachnący rozmarynem, podany z ziemniakami lub ryżem z dodatkiem surówki zadowoli każdego smakosza.

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
  • 2 skrzydełka
  • słodka papryka
  • świeży rozmaryn lub suszony
  • olej 
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • sól 
  • pieprz

Wykonanie:
Kurczaka umyć, większe udka przekroić na pół, mniejsze zostawić całe. Sok z cytryny zmieszać z miodem, dodać przeciśnięty ząbek czosnku, trochę pieprzu, pół łyżeczki posiekanego rozmarynu, łyżeczką oleju, wszystko wymieszać i obtoczyć porcje kurczaka, schować do lodówki na pół godziny.
Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu i obsmażyć porcje kurczaka z obydwu stron na złoto. Ułożyć tak, aby skóra była na wierzchu, posypać słodką papryką, posolić, położyć gałązkę rozmarynu,  zmniejszyć grzanie na najmniejsze i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Kurczak puści sok z którego powstanie smaczny sos, jeśli by wyparował należy podlać odrobiną wody.         Kurczak w kąpieli

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz