Kurczak z patelni z rozmarynem, to szybkie danie obiadowe na co dzień i od święta. Kurczak jest soczysty, pachnący rozmarynem, podany z ziemniakami lub ryżem z dodatkiem surówki zadowoli każdego smakosza.
- 2 udka z kurczaka
- 2 skrzydełka
- słodka papryka
- świeży rozmaryn lub suszony
- olej
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki miodu
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Kurczaka umyć, większe udka przekroić na pół, mniejsze zostawić całe. Sok z cytryny zmieszać z miodem, dodać przeciśnięty ząbek czosnku, trochę pieprzu, pół łyżeczki posiekanego rozmarynu, łyżeczką oleju, wszystko wymieszać i obtoczyć porcje kurczaka, schować do lodówki na pół godziny.
Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu i obsmażyć porcje kurczaka z obydwu stron na złoto. Ułożyć tak, aby skóra była na wierzchu, posypać słodką papryką, posolić, położyć gałązkę rozmarynu, zmniejszyć grzanie na najmniejsze i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Kurczak puści sok z którego powstanie smaczny sos, jeśli by wyparował należy podlać odrobiną wody. Kurczak w kąpieli
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz