Kopytka czyli kluski z gotowanych ziemniaków, bardzo szybko się robi, można wykorzystać nie zjedzone z poprzedniego dnia ziemniaki, podane sosem, gulaszem, mięsem duszonym, czy po prostu z cebulką i skwarkami, danie proste i smaczne.
Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 jajko
- mąka pszenna
- sól
Do okrasy:
- 1 cebula
- 10 dkg boczku lub słoniny
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Gdy ziemniaki przestygną, przetrzeć je przez sitko, lub zmielić przez maszynkę do mięsa. Włożyć do miski, podzielić na cztery części, jedną wyjąć, a w puste miejsce wsypać mąkę, dodać tą wyjętą czwartą część, dodać jajko i zagnieść ciasto na kopytka. Stolnicę posypać mąką, wyłożyć ciasto, wyrobić kilka cienkich wałków, pokroić je ukośnie na kopytka jednakowej wielkości. W dużym garnku zagotować wodę z solą, na wrzącą wrzucać kopytka, jak wypłyną gotować na wolnym grzaniu 5 minut, wyjąć łyżką cedzakową, odsączyć, wyłożyć na talerz. Cebulę pokroić w półplasterki, boczek pokroić w kostkę, stopić na patelni, dodać cebulę przysmażyć i polać kopytka. Smacznego!
lubię
OdpowiedzUsuń..a co z ta czwartą częścią ziemniaków z miseczki?
OdpowiedzUsuńPo wsypaniu mąki, dodać do miski tą czwartą część, pozdrawiam!
UsuńDołożyć do całości i razem wymieszać
UsuńA jaka moka zlykla czy ziemnaczania
OdpowiedzUsuńTak jak jest napisane w przepisie mąka pszenna.
UsuńIl
OdpowiedzUsuńIle mäki
Tak jak jest w przepisie, mąki dodaje się tyle, ile wsypie się w miejsce wyjętych ziemniaków.
Usuń