Początek jesieni

16 stycznia 2020

Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami z ciasta ziemniaczanego, nadziane wydrylowaną śliwką węgierką świeżą, lub mrożoną, polane zrumienioną tartą bułką na masełku, posypane cukrem, smaczne i proste danie na obiad lub kolację.

Składniki:

  • 600 gramów ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • mąka pszenna
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 14 wydrylowanych śliwek węgierek

Do polania:

  • 1 łyżka masła
  • 1 -2 łyżki bułki tartej
  • cukier

Wykonanie:
Ziemniaki ugotowane zmielić przez maszynkę do mięsa, włożyć do miski, wyjąć 1/4 ziemniaków, a w to miejsce wsypać mąkę z mąką ziemniaczaną do wysokości ziemniaków, dodać jajko i zagnieść ciasto na knedle. Przygotować świeże śliwki, umyć i wydrylować. Jeśli są śliwki mrożone, nie rozmrażać ich. Z ciasta ziemniaczanego zrobić placuszki, na środek kłaść śliwkę, formować  okrągłego knedla. Z porcji tej wychodzi 14 knedli. Zagotować wodę, osolić i wrzucać knedle, a gdy wypłyną, zmniejszyć grzanie i wolniutko gotować 8-10 minut. Wyjąć łyżką cedzakową na talerz. Na patelni zrumienić na masełku bułkę tartą i polać knedle, a na koniec posypać cukrem. Smacznego!  Pyzy domowe

1 komentarz: