Ryby należy jeść jak najczęściej, są bardzo zdrowe i smaczne. Karp to ryba słodkowodna, kojarzy się z wigilią, ale podany z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty smakuje o każdej porze roku.
- karp
- sok z cytryny
- cebula
- mleko
- sól
- pieprz
- 2-3 łyżki mąki
- masło klarowane lub olej
Wykonanie:
Karpia wypaproszyć, oczyścić, odciąć łeb i płetwy, podzielić na dzwonka i dokładnie umyć. Karpia obłożyć pokrojoną cebulą i zalać mlekiem, aby pozbyć się zapachu mułu, niech tak postoi w lodówce 1 godzinę. Następnie osuszyć dzwonka, posolić, posypać pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Tak przygotowanego karpia wstawić do lodówki na co najmniej godzinę, aby ryba się zamarynowała. Po godzinie wyjąć karpia, obsuszyć. Na talerz wsypać 2-3 łyżki mąki, dzwonka obtoczyć z każdej strony w mące. Na patelni rozgrzać klarowane masło i smażyć karpia najpierw na dużym grzaniu, a potem dosmażyć zmniejszając grzanie. Rybę podawać z gotowanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz