Początek jesieni

14 stycznia 2020

Gołąbki z kapusty z mięsem

Warzywa faszerowane mięsem są bardzo zdrowe, często robię nadziewaną paprykę, cukinię, kalafiora, ale najczęściej gołąbki. Wiele osób boi się je gotować, a szkoda bo to danie proste i smaczne, można je zamrozić, a nawet zawekować i przygrzać kiedy mamy ochotę.



Składniki:

  • 1 kapusta biała 
  • 0,5 kg mięsa z łopatki wieprzowej
  • 100 gramów ryżu
  • 1 mała cebula
  • koperek
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
Sos:
  • 1 łyżka mąki
  • 0,25 kg pomidorów lub przecier pomidorowy

Wykonanie:
Przygotować kapustę: kapustę umyć, wydrążyć głąb, włożyć całą głowę do wrzącej wody w dużym naczyniu i obgotować. Zdjąć liście, każdy gruby nerw  przyciąć, lub zmiażdżyć tłuczkiem. Przygotować farsz: mięso wymyć, zmielić. Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie, przestudzić. Mięso zmielone połączyć z ostudzonym ryżem, dodać przesmażoną, pokrojoną w drobną kostkę cebulką, doprawić solą i pieprzem do smaku. Na liściu kapusty kłaść porcję farszu, gołąbki zwijać w grube wałki zaczynając od nasady, brzegi liści zawinąć do środka. Dno garnka wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty, i ciasno układać gołąbki jeden przy drugim. Zalać wrzącą wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie, oprószyć solą i wolno gotować. Gdy gołąbki są miękkie przygotować sos. Mąkę zasmażyć na tłuszczu na patelni na lekki rumiany kolor, rozprowadzić wywarem z gołąbków, dodać przecier pomidorowy, lub obrane ze skórki i drobno pokrojone pomidory, zagotować, doprawić pieprzem i solą, dodać do gołąbków. Na koniec wszystko posypać koperkiem. Moja rodzina uwielbia gołąbki, więc ja robię zawsze z 3 porcji. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz