Składniki:
- 1 kapusta biała
- 0,5 kg mięsa z łopatki wieprzowej
- 100 gramów ryżu
- 1 mała cebula
- koperek
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 1 łyżka mąki
- 0,25 kg pomidorów lub przecier pomidorowy
Wykonanie:
Przygotować kapustę: kapustę umyć, wydrążyć głąb, włożyć całą głowę do wrzącej wody w dużym naczyniu i obgotować. Zdjąć liście, każdy gruby nerw przyciąć, lub zmiażdżyć tłuczkiem. Przygotować farsz: mięso wymyć, zmielić. Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie, przestudzić. Mięso zmielone połączyć z ostudzonym ryżem, dodać przesmażoną, pokrojoną w drobną kostkę cebulką, doprawić solą i pieprzem do smaku. Na liściu kapusty kłaść porcję farszu, gołąbki zwijać w grube wałki zaczynając od nasady, brzegi liści zawinąć do środka. Dno garnka wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty, i ciasno układać gołąbki jeden przy drugim. Zalać wrzącą wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie, oprószyć solą i wolno gotować. Gdy gołąbki są miękkie przygotować sos. Mąkę zasmażyć na tłuszczu na patelni na lekki rumiany kolor, rozprowadzić wywarem z gołąbków, dodać przecier pomidorowy, lub obrane ze skórki i drobno pokrojone pomidory, zagotować, doprawić pieprzem i solą, dodać do gołąbków. Na koniec wszystko posypać koperkiem. Moja rodzina uwielbia gołąbki, więc ja robię zawsze z 3 porcji. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz