Czarnina, czernina czy czarna polewka, to jedna z najstarszych polskich zup. Jedni ją uwielbiają, inni nienawidzą. Czarnina składa się z esencjonalnego rosołu z kaczki, z dużą ilością warzyw i krwi z dodatkiem octu, trochę kwaśna, trochę słodka, u nas jedzona z kluskami z tartych ziemniaków.
- porcja rosołowa z kaczki: szyja, skrzydła, podroby, korpus
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- pół selera
- kawałek pora
- 1 cebula
- gałązka lubczyku
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 250 ml krwi z kaczki
- 1 łyżka mąki
- 1-2 łyżki octu
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka suszonych wiśni
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Na czarninę najlepsza jest kaczka wiejska, dokładnie ją trzeba umyć, zalać wodą i zagotować. Zebrać z wierzchu szumowiny, zmniejszyć grzanie, dodać liście laurowe i ziele angielskie i wolniutko gotować. Dodać obraną i umytą włoszczyznę, gotować aż mięso będzie miękkie. Pod koniec do wywaru dodać umyte wiśnie, lubczyk. Do miseczki wsypać mąkę, dodać odrobinę soli, dolewać po trochu krew zmieszaną z octem, mieszać, aby nie było grudek. Łyżką wazową nabrać rosołu i po trochu dolewać do mąki z krwią, cały czas mieszając. Całość wlać do garnka, wymieszać, zagotować. Doprawić solą, pieprzem, cukrem jeśli trzeba dodać octu. Czarninę podaje się z kluskami z tartych ziemniaków, ale też z makaronem, a nawet z ziemniakami. Smacznego! Kluski z tartych ziemniaków
Nie dodaje wiśni. Dodaję śliwki z oczu ale bezpośrednio na talerz.. Nie każdy lubi.mięso wyciągam z gara i zbieram tłuszcz. Jak zrobię czarnina wlewam z powrotem do gara .wtedy pływają oczka tłuszczu.tak robiła moja babcia i moja mama
OdpowiedzUsuńJa daję śliwki suszone i wiśnie mam zawsze w zamrażalniku to dodaje i nie daje ani liścia laurowego ani ziela .To wszystko zależy jak kto nauczony z domu.
OdpowiedzUsuńWłaśnie tak się gotuje
UsuńJa dodaje wędzony susz śliwki gruszki jabłka jest mega pyszne i do tego kluseczki z maki i jajka
OdpowiedzUsuńU mnie zawsze taka była w każdą niedzielę, ale obowiązkowo dodawany był do niej cząber w dużej ilości
OdpowiedzUsuń