Barszcz czerwony czysty, ugotowany na wywarze mięsnym z warzywami, podany z uszkami z mięsem, lub z pasztecikami, a nawet z fasolą jaś, pyszne, sycące i zdrowe danie obiadowe.
Składniki:
- 0,5 kg buraków
- 0,5 kg mięsa z kością wołowego lub wieprzowego
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- cebula
- jabłko
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarna pieprzu
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka kwasu buraczanego, lub sok z cytryny
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Mięso dokładnie umyć, zalać wodą, zagotować i zebrać szumowiny. Gotować na wolnym grzaniu, dodać liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, sól do smaku. Włoszczyznę obrać umyć i dodać do wywaru mięsnego. Buraki obrać, umyć, pokroić w cienkie plasterki, zalać wodą w osobnym garnku tak, aby tylko przykryć buraki i gotować na wolnym grzaniu do miękkości, mniej więcej pół godziny. Ugotowany wywar mięsny z warzywami połączyć z wywarem buraczanym, zagotować, dodać obrany ząbek czosnku, obraną cebulę i umyte jabłko, zagotować. Do barszczu wlać kwas buraczany, a jeśli nie mamy, dodać sok z cytryny do smaku lub ocet. Doprawić solą i pieprzem, zagotować. Barszcz powinien postać, aby naciągnąć smakiem. Chcąc nadać barszczowi lepszy kolor, można utrzeć jednego buraka, włożyć do sitka i przelać przez niego barszcz. Barszcz czerwony czysty podajemy na talerzu z uszkami z mięsem, lub w filiżankach do pasztecików. Można ugotować go więcej, barszcz czerwony na drugi dzień jest jeszcze lepszy. Smacznego! Uszka z mięsem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz