Składniki:
- 0,25 kg mięsa z kością drobiowego lub wieprzowego
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 1 mały kalafior
- zielony koperek
- zielone listki selera, pora i pietruszki
- 3 łyżki śmietany 30 % lub 18%
- 0,5 kg ziemniaków
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Mięso umyć, zalać 1 litrem wody i zagotować. Zebrać szumowiny, gotować na wolnym ogniu, trochę posolić zupę. Obrać marchew, pietruszkę, umyć. Marchew pokroić w kostkę, a pietruszkę naciąć, dodać do zupy razem z selerem. Kalafiora umyć, podzielić na różyczki. Łodygi pokroić w kosteczkę. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Gdy mięso jest na wpół miękkie, dodać kalafior, por, pokrojone łodygi kalafiora i zagotować. Dodać do zupy ziemniaki, zielone liski selera i pora. Gdy ziemniaki miękkie, pokroić koperek i natkę pietruszki, dodać do zupy. Dosolić do smaku i zaprawić śmietaną. Jeśli ktoś lubi bardziej zawiesiste zupy, może zaprawić zupę mąką. Smacznego! Kapuśniak ze słodkiej kapusty
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz