Składniki na ciasto:
- 15 dkg mąki
- 7,5 dkg cukru
- 7,5 dkg masła
- 1 jajko
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
- 0,75 kg twarogu półtłustego
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mleka
- 5 jajek
- 3/4 szklanki oleju
- 1 budyń waniliowy
- 1 cukier waniliowy
Wykonanie:
Ciasto: Masło posiekać z mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać jajko zagnieść ciasto. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć ciasto, odstawić w chłodne miejsce, aby stężało.
Ser zmielić. Żółtka oddzielić od białek. Ubić żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, ubijać i dodawać po łyżce zmielonego sera, dolewając po trochu mleka. Na koniec dodać olej, ubić i wymieszać z budyniem. Białko ubić na sztywno, piana musi stać, i delikatnie wymieszać z masą serową. Wylać masę sernikową na ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika 170 stopni, piec około godzinę. Sernik zostawić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Sernik jest bardzo delikatny i puszysty. Smacznego!
ojj zjadłabym sobie taki serniczek
OdpowiedzUsuńJaki wymiar blachy?
OdpowiedzUsuńForemka 25 x35 cm
UsuńNa jaką blachę przepis?
OdpowiedzUsuńForemka 25 x 35 cm
UsuńChciałam się tylko upewnić... Pieczemy góra dół?
OdpowiedzUsuńTak, ja tak piekę, ale zależy od piekarnika, pozdrawiam!
Usuń