Składniki:
Ciasto kakaowe
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka dżemu
- 1 czubata łyżka kakao
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski, mieszamy dodajemy resztę składników i miksujemy. Ciasto wykładamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, lub posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 50 minut, sprawdzić patyczkiem czy suche ciasto.
Sernik:
- 1 wiaderko sera
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek
- 1 łyżka czubata kaszy manny
- 1 budyń waniliowy
- 3/4 szklanki oleju
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek, ubić z cukrem, dodając po trochu ser. Na koniec dodać olej i budyń z kaszą. Białko ubić na sztywno, tak żeby piana stała i delikatnie wymieszać z masą sernikową.
Zimne ciasto kakaowe pokroić wzdłuż na 7 pasków. W blaszce ułożyć na dnie 4 paski, tak aby na boku blaszki był pasek ciasta przy brzegu, potem przerwa , pasek ciasta , przerwa , pasek ciasta , przerwa i pasek ciasta. W puste przerwy między paskami ciasta ,wlać połowę masy sernikowej, następnie tam gdzie była masa sernikowa, ułożyć paski ciasta, a gdzie były paski ciasta, wlać masę sernikową. Wstawić do piekarnika na 170 stopni i piec około godziny. Po upieczeniu nie wyjmować od razu z piekarnika, otworzyć piekarnik i niech sernik chwilę odpocznie. Proszę się nie martwić, że ciast się spali, piekę ten sernik od wielu lat, jeśli piekarnik nie przypala, to nic się nie stanie. Sernik Szachownicę polewamy po wierzchu polewą czekoladową.
Polewa:
- 1/4 kostki margaryny
- 3 czubate łyżeczki cukru
- 1 łyżka kakao
- 3 łyżeczki wody
- 4 kawałki czekolady
Wszystko rozpuścić mieszając na wolnym ogniu i polać ciasto. Sernik Szachownica gotowa, smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz