Sałatka z kapusty pekińskiej to połączenie kapusty, z gotowaną piersią z kurczaka, z dodatkiem rodzynek, suszonych pomidorów, polanych sosem z majonezu, ketchupu i miodu, posypana prażonymi orzechami włoskimi.
- 1 kapusta pekińska
- 1 por
- 1 pierś z kurczaka
- 3 łyżki rodzynek
- 6 suszonych pomidorów
- 3 łyżki pokrojonych orzechów włoskich
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól
Sos:
- 4-5 czubatych łyżek majonezu
- 2 łyżki ketchupu pikantnego
- 1 łyżka miodu
Wykonanie:
Pierś z kurczaka ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Orzechy pokroić i uprażyć na suchej patelni. Kapustę pekińską drobno pokroić. Białą część pora, wymyć i pokroić w drobną kostkę, oraz posypać solą. Ugotowaną i ostudzoną pierś z kurczaka pokroić w kostkę, a pomidory suszone w paseczki. Rodzynki zalać wrzącą wodą, odcedzić. Do kapusty pekińskiej dodać pokrojony por i wymieszać, podzielić na dwie części. Przygotować sos: do miseczki włożyć majonez, dodać ketchup i miód, dobrze wymieszać do połączenia wszystkich składników. W salaterce ułożyć jedną część kapusty pekińskiej z porem, polać delikatnie sosem, na to dać połowę pokrojonej piersi z kurczaka, łyżkę rodzynek i trochę pokrojonych suszonych pomidorów. Sałatkę polać odrobiną sosu. Z pozostałej części kapusty odłożyć 1/3, resztę wyłożyć do salaterki, polać sosem, ułożyć mięso, rodzynki, pomidory, pozostałą kapustę i polać resztą sosu. Po wierzchu sałatkę posypać uprażonymi orzechami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz