Składniki:
- 0,7 kg mięsa z kurczaka
- 1 bułka
- 1 łyżka kaszy manny
- 1 jajko surowe
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 1 cebula
- tłuszcz najlepiej masło
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- seler
- por
- 3 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- 2,5 łyżeczki żelatyny
- pieprz
- sól
- kawałek płótna lub gazy
Wykonanie:
Kurczaka umyć, a mięso oddzielić od kości i skóry. Marchew, pietruszkę, seler obrać i umyć. Kości wraz ze skórą, zalać wodą i zagotować, zebrać szumowiny, dodać warzywa, ziele angielskie, liść laurowy i wolno gotować, aż warzywa będą miękkie. Bułkę namoczyć, a cebulę drobno posiekać i przesmażyć na tłuszczu , ale nie rumieniąc jej. Mięso zmielić w maszynce do mielenia, razem z odciśniętą bułką i cebulą przesmażoną. Do mięsnej masy dodać surowe jajko, sól i pieprz do smaku, wyrobić tak jak na kotlety.
Z rosołu wyjąć warzywa, odlać 2 szklanki płynu na galaretę. Płótno lub gazę posmarować masłem, posypać kaszą, a z mięsa uformować wałek i położyć na płótnie, następnie zwinąć w roladę, związać końce bawełnianą nicią, a także przewiązać przez środek, aby w czasie gotowania rolada nie otworzyła się. W dużym płaskim naczyniu zagotować wodę, włożyć roladę i parzyć na wolnym grzaniu godzinę. Zostawić roladę aby wystygła. Przygotować galaretę: zagotować rosół, doprawić do smaku pieprzem i solą, następnie rozpuścić w nim żelatynę, już nie gotować. Zimną roladę pokroić na dwu centymetrowe plastry, ułożyć na półmisku, przybrać marchewką, zieleniną, jajkiem i zalać galaretą. Wstawić do lodówki, aby galareta stężała. Smacznego!
To jest to bardzo dobry pomys szybko się robi, no chwilę trzeba odczekać, pycha Super....
OdpowiedzUsuń