Pierogi z jagodami są bardzo dobre, dlatego latem robię
je często, a jagody zamrażam, żeby jesienią i zimą cieszyć się ich smakiem.
Dziś będą pierogi z jagód ze śmietaną kwaśną , którą można zastąpić jogurtem i z cukrem.
Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka wody
- 3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki wrzącej wody
- 1 łyżeczka oleju
- 1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
- 0,5 litra jagód świeżych lub mrożonych
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Do polania:
- Śmietana kwaśna 12% lub jogurt
Wykonanie:
Cukier zmieszać z mąką ziemniaczaną. Jagody jeśli świeże
umyć i obsuszyć, mrożone wyjąć w ostatniej chwili przed lepieniem pierogów. Mąkę
wsypać do miseczki, zrobić dołek, zalać wrzącą wodą i wymieszać. Dodać olej,
sól i wyrobić ciasto. po trochu dolewając wodę. Ciasto musi być elastyczne i
miękkie, żeby pierogi dobrze się kleiły. Rozwałkować placek, wycinać szklanką
kółka, nakładać łyżką jagody i trochę cukru z mąką ziemniaczaną i zlepić. Jeśli
robimy pierogi z jagód mrożonych, nie należy ich rozmrażać, trzeba szybko
nadziewać pierogi, dodać cukru z mąką ziemniaczaną, zlepić i ułożyć na deseczce posypanej mąką, przykryć
ściereczką, aby nie obeschły. W dużym garnku zagotować wodę , osolić i wrzucać
na wrzącą wodę pierogi. Woda musi się cały czas gotować, jak wypłyną pierogi do
góry, zmniejszyć grzanie i gotować 5 minut. Wyjąć pierogi na talerz, polać
śmietaną lub jogurtem, posypać cukrem. Smacznego! Leniwe pierogi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz