17 grudnia 2019

Omlet z warzywami

Omlet robi się szybko, a dodatki warzyw sprawiają, że może być to danie kolacyjne, a nawet obiadowe. Smaczne, wartościowe dla wszystkich.


Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 łyżka mąki
  • kilka różyczek kalafiora
  • jarmuż
  • papryka czerwona
  • sól 
  • pieprz
  • ząbek czosnku
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie:
Różyczki kalafiora umyć, jarmuż umyć i oderwać grube łodygi, listki porwać na mniejsze kawałki, ugotować na parze 3-4 minuty. Jajka ubić do białości z odrobiną soli, delikatnie wymieszać z mąką, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pieprz, sól do smaku. Do ubitych jajek dodać ugotowane warzywa wraz z pokrojoną w kosteczkę papryką, wymieszać. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz, wylać ciasto i podsmażyć, delikatnie podważając brzegi, aby ciasto wpływało na dno patelni, zmniejszyć grzanie i smażyć 3-4 minuty. Gdy spód omletu się zetnie, zsunąć go delikatnie na talerz , przełożyć na patelnie tak, aby strona nie podpieczona trafiła na dno patelni. Dosmażyć omlet 3 minuty. Omlet z warzywami przełożyć na talerz, smaczny jest sam, ale można polać ketchupem lub innym sosem. Smacznego!   Jajecznica z jarmużem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz