Składniki:
- 3 jajka
- 1 łyżka mąki
- kilka różyczek kalafiora
- jarmuż
- papryka czerwona
- sól
- pieprz
- ząbek czosnku
- tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Różyczki kalafiora umyć, jarmuż umyć i oderwać grube łodygi, listki porwać na mniejsze kawałki, ugotować na parze 3-4 minuty. Jajka ubić do białości z odrobiną soli, delikatnie wymieszać z mąką, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pieprz, sól do smaku. Do ubitych jajek dodać ugotowane warzywa wraz z pokrojoną w kosteczkę papryką, wymieszać. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz, wylać ciasto i podsmażyć, delikatnie podważając brzegi, aby ciasto wpływało na dno patelni, zmniejszyć grzanie i smażyć 3-4 minuty. Gdy spód omletu się zetnie, zsunąć go delikatnie na talerz , przełożyć na patelnie tak, aby strona nie podpieczona trafiła na dno patelni. Dosmażyć omlet 3 minuty. Omlet z warzywami przełożyć na talerz, smaczny jest sam, ale można polać ketchupem lub innym sosem. Smacznego! Jajecznica z jarmużem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz