Początek jesieni

22 grudnia 2019

Marchewka z groszkiem zielonym

Marchewka z groszkiem zielonym na ciepło, pyszny i zdrowy dodatek do drugiego dania, pasuje do mięsa pieczonego i smażonego.



Składniki:

  • 0,40 kg marchwi
  • 0,20 kg groszku zielonego 
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • sól 
  • cukier

Wykonanie:
Marchew obrać, wymyć, pokroić w kostkę, zalać wodą, dodać odrobinę soli i cukru i zagotować, gotować 10- 15 minut, aż marchewka będzie prawie miękka. Dodać groszek zielony świeży lub mrożony, masło i pogotować krótko, groszek jeśli młody szybko robi się miękki. Mąkę rozrobić z odrobiną wody, wlać do marchewki z groszkiem i zagotować, dodać cynamon. Doprawić do smaku solą i cukrem. Podawać na ciepło do kotletów mielonych, lub schabowych. Marchewka z groszkiem to zdrowy i smaczny dodatek do obiadu. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz