Składniki:
Makaron
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- odrobina wody
Sos:
- 1 pierś z kurczaka
- 1/2 kg szpinaku liście
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 5 łyżki śmietany
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Z mąki i jajek zagnieść ciasto, dodać sól, i jeśli trzeba trochę wody. Rozwałkować na 2 placki, zostawić, aby przeschły. Pokroić na długie wstążki.
Przygotować sos: pierś z kurczaka dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Szpinak świeży wymyć dokładnie, osuszyć. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Rozgrzać tłuszcz na patelni obsmażyć mięso kurczaka z każdej strony, dodać cebulę, posolić, dodać pieprz do smaku i chwilę smażyć. Dodać szpinak, można większe liście pokroić, dusić chwilę, aż szpinak zmniejszy objętość, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Zagotować wodę w dużym garnku, osolić i wrzucić makaron, jak wypłynie zmniejszyć grzanie i chwilkę pogotować, odcedzić makaron. Doprawić sos startą gałką, pieprzem i solą, dodać śmietanę, na koniec jeśli trzeba dodać trochę wody od gotowania makaronu. Makaron wyłożyć na talerz, na wierzch nałożyć sos, lub po prostu wymieszać makaron z sosem. Smacznego! Jak zrobić makaron Makaron Domowy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz